Skip to main content

Paragliding Norgescupen 2023

Tekst og foto: Jan Richard Hansen

I år besto Paragliding Norgescupen av tre runder i Norge, og en i utlandet. Været ble som vanlig et problem i Norge, men denne gang påvirket det også runden i utlandet. Så vi fikk like mange omganger i Norge som i Nord-Makedonia der Norgescup uka var. 

Dårlig vær satt tidlig en stopper for den første runden i årets Norgescup som skulle vært på Stranda 1. mai helgen. Runden ble med sikkerhet forhåndskansellert noen dager før.

IMG 6780

Værprognosene for Hvittingfoss noen uker senere så veldig bra ut. Det ble gjennomført tre omganger, derav to med god kvalitet. Første omgang var preget av mye vind og var nær med å bli kansellert. Det var flere som valgte å ikke starte, og de som fløy klarte kun å komme seg medvinds mot første vendepunkt og litt tilbake. Vinneren ble Jan Richard Hansen som klarte å fly 17 km som var 1 km lengre enn nestemann.

Det var meldt veldig godt flyvær neste dag, og det ble satt en oppgave på hele 80 km. Mål var satt i Veggli, og det var egentlig bare ren fridistanse ditt, men med et kontrollpunkt halveis for å samle folk i riktig dal. Det punktet var det selvfølgelig noen som klarte å overse, så flere av de som kom i mål fikk bare poeng for halve distansen. Det var mange i mål, og flere hadde sin lengste flytur denne dagen. Zoran Labovic hadde opparbeidet seg mest leadingpoints og vant dagen selv om han ikke kom først i mål. 

Siste dag ble også en god flydag, og oppgave komiteen lagde en slags trekantoppgave på 56 km somogså ble kalt trehjulingen. De veldige gode flyforholdene var noe som ble et problem for mange. Allerede ved første vendepunkt forsvant mange piloter over høydebegrensningen på 7000 fot, så det var flere som fikk streng straff og 0 poeng for dagen. Jan Richard Hansen kom først i mål og vant dagen foran Marius Teie som akkurat kom innenfor målsirkelen. Totalt for Hvittingfoss runden ble det seier til Jan Richard Hansen, foran Marius Teie, og Thomas Skarpås, sistnevte vant også sportklassen. Beste kvinne var Mari-Ann Aanes.

Det var endelig på tide at Hvittingfoss fikk vist seg fra sin beste side igjen med et flott gjennomført arrangement. Campingen var på skolen som vanlig som bidro til at alle var samlet på et sted så det var meget sosialt. Livemusikken med bandet Rock It den ene kvelden var også et populært innslag, men gode værmeldinger gjorde nok at ikke partyfaktoren slo inn med full tyngde for alle denne kvelden.

Det så tidlig også bra ut for runden i Hemsedal/Ål helgen etter, men værmeldingene endret seg så den runden ble også forhåndskansellert. 

DSC07051

DSC07023Norgescup uka ble som i fjor arrangert i Krusevo i Nord-Makedonia. Landslaget hadde vært på VM i Frankrike på samme tid som det ble fløyet i Hvittingfoss, så de lå litt etter og var helt avhenging av mange omganger i Krusevo så de fikk stryket 0 omgangene de hadde fra Hvittingfoss. I Norgescupen kan man stryke 30% av sin dårligste score for hver 1000 poengs omgang som blir flydd. De trengte da 5 omganger i Krusevo for å kunne stryke ut 0 poengene sine fra Hvittingfoss. 

Første dagen startet bra med kjempefine flyforhold. Det ble satt en enkel oppgave på 67 km med litt sikksakk ned dalen og mål før grensen mot Hellas. Det viste seg at de som tok starten langt ute på flaten fikk et godt forsprang som var vanskelig å ta igjen. Jouni Makkonen ledet an tidlig og fløy oppgaven på 1 time og 12 minutter. Han vant dermed dagen foran Rolf Dale og Ronny Helgesen. 

Andre omgang ble det satt en oppgave med et punkt på andre siden av dalen, så tilbake igjen mot fjellene og samme landing som dagen før. Vinner ble Vijay Soni fra India som fløy først mot mål mye lavere enn de bak, men som likevel merkelig nok var høyest i mål. Jouni og Rolf fulgte på plassene bak. 

Tredje omgang ble det satt oppgave nordover med første vendepunkt ved “Det nakne fjellet” som det blir kalt. Så skulle man ta en radius ved byen Prilep som er på andre siden av dalen. Hestesko fjellet som er midt i dalen var sist punkt før mål på flystripen midt mellom Krusevo og Prilep. De som valgte å fly en mer direkte rute fra start ledet an, men ble raskt tatt igjen ved første vendepunkt. Deretter lønte det seg å være i gruppen bak ledergruppen siden de slet litt med å finne god boblene, mens gruppen bak skrudde seg høyt og kunne bare skli inn til neste vendepunkt ved Prilep. De lengre ute på flaten måtte skru flere bobler før de kom seg videre. Damien Pattou fra Frankrike gjorde ingen feil så vant dagen med godt margin. Beste norske ble Christopher Felipe Morales Hveding på fjerde plass, ca. 6 minutter bak. 

Neste dag var det var meldt mye vind fra vest, men det ble gjort en forsøk på en fjerde omgang. Det var vanskelige startforhold, og ganske ekle forhold lavt nede. Så 10 minutter før luftstarten gikk ble omgangen kansellert. Noen av pilotene som måtte lande nedenfor veststarten rapporterte om de mest uflyvelige forholdene de noen gang hadde opplevd, men foruten et nødskjermkast foran start klarte alle å komme seg mer eller mindre kontrollert ned. Det var heldigvis ikke de store skadene under konkurransen. Noen hadde gjort noen dårlige starter i bakvinden som det var mye av på start, eller hatt litt dårligere landinger med litt skrubbsår som resultat.

Norgescup uka endte til slutt opp med kun 3 gyldige omganger, noe som er veldig uvanlig i Krusevo der det ofte er flybart hver eneste dag på sommeren. Jouni Makkonen vant konkurransen i Nord-Makedonia, med Rolf Dale på andre, og Ronny Helgesen på tredjeplass. Sportklassen ble vunnet av Gunnar Sæbu, og Lill-Elisabeth Jensen var best av kvinnene. 

I Norgescupen totalt endte Jan Richard Hansen opp som vinner, foran Marius Teie og Dagfinn Graneng. Gunnar Sæbu tok fjerdeplassen, og dermed førsteplassen i Sportsklassen foran Christopher Felipe Morales Hveding, og Terje Kristoffersen. I kvinneklassen vant Mari-Ann Aanes foran Vanja Eggesvik og Lill-Elisabeth Jensen. Vi gratulerer!

Resultater Norgescupen totalt: 

You don't have a pdf plugin, but you can download the pdf file.