Skip to main content

Acrojam i Ölüdeniz

Tekst og foto: Thea Spilling og Marcus Krogstad 

Acrojam i Ölüdeniz var den andre akrokonkurransen for norske piloter i år. Her var 11 piloter og en dommer samlet i perioden 18.september til 10.oktober, hvor selve konkurransen ble gjennomført 22-25. september. Konkurransen ble arrangert av Bodø Hang- og Paragliderklubb, med Marcus Krogstad som arrangementansvarlig.

Piloter som tar av fra Babadağ-fjellet i Tyrkia kan fly langs Olüdeniz-kysten og lander deretter på en av de 5 vakreste strendene i verden. Temperaturen er sjelden under 25 °C og 80 % av alle dager i løpet av året er det flybart vær. Dette resulterer selvfølgelig i en høy popularitet blant piloter. Olüdeniz Air Games arrangeres hvert år, inkludert paragliding, fallskjermhopping, basehopping, hanggliding, paramotorflyging, flyoppvisninger, akro konkurranser og spotlandingskonkurranser. I år ble det arrangert Acro World Cup Superfinale rett etter vår Acrojam der Théo de Blic vant superfinalen, mens Luke de Weert vant World Cup sammenlagt i 2023.

Takeoff var på fjellet Babadağ, hvor man kunne ta buss og gondol opp til ønsket høyde og vindretning. Valgene her var 1200 m (W-S), 1700 m (SE-S-SW), 1800 m (N), eller 1900 m (SE, N-NE). Deltakerne fikk en nydelig utsikt mens de fløy utover Middelhavet, og landet nede ved byen. Dagene startet kl. 09:00 med første flytur for dagen og etter tredje flytur var det lunsj. Under lunsjpausen ble det tid til litt avslapping og bading. Etter dette ble det som regel tid til tre flyturer til. Dagens siste flytur var en solnedgangstur, som ble avsluttet med kos på landing og en felles middag. 

  Ny dommer

  Selve konkurransen vår ble lagt opp slik at pilotene skulle få flest mulige flyturer hver dag. Det ble satt opp en liste over hvilken av dagens turer hver enkelte pilot hadde sitt run i konkurransen. Turene hvor pilotene ikke hadde et run ble brukt som treningsrun hvor pilotene kunne gjøre det de ville. Deltakerne fikk fly opp mot seks turer hver dag, og hver pilot fløy mellom 40-60 turer i løpet av hele oppholdet. Selve konkurransen bestod av tre run. I første run bestemte dommerne programmet, og her måtte deltakerne gjennomføre øvelsene wing overs, superstall, asymmetrisk spiral, dynamisk SAT, og helikopter. I andre og tredje run fikk deltakerne selv velge hvilke øvelser de ville gjennomføre. I tillegg ble konkurransen benyttet som dommertrening. Under denne konkurransen, og konkurransen som ble avholdt på Bygland, var Thea Spilling med som lærling. Under Acrojam i Ölüdeniz ble hun ferdig godkjent som nasjonal dommer. Hun fikk underveis god opplæring av dommerne Ole Jørgen Løvland og Marianne Fløtre Andvik. 

  Premieutdelingen ble holdt ved Butterfly Valley. Dette er en liten dal som ligger vest fra Babadağ. Her fløy vi ned med fjell på hver side, og landet på en fin strand hvor det lå en båt klar til å frakte oss tilbake til Ölüdeniz etter premieutdelingen. Førsteplass gikk til Even Andvik, som fikk et gavekort på 3000 kr. Andreplass gikk til Bjarte Nerdal, som fikk et gavekort på 1500 kr. Mens tredjeplass gikk til Ole Jørgen Løvland, som fikk et gavekort på 1000 kr. Disse tre gavekortene ble sponset av Termikk & Rotor. Videre gikk prisen for beste kvinnelige akropilot til Kjersti Myklebusthaug, som fikk et gavekort på 1000 kr hos Termikk & Rotor. Prisen for årets nykommer gikk til Magnus Dahl Olsen, som fikk et gavekort på 1000 kr hos Skyvoss.

  Resultatliste:
  1.     Even Andvik (176,60)
  2.     Bjarte Nerdal (148,40)
  3.     Ole Jørgen Løvland (138,20)
  4.     Kjersti Myklebusthaug (129,30)
  5.     Kim Daniel Haugsvær (118,60)
  6.     Magnus Dahl Olsen (117,50)
  7.     Anders Disen (80,90)
  8.     André Eriksen (60,10)
  9.     Geoff Armstrong (48,70)
  10.  Marcus Krogstad (29)
   

  I 2024 planlegges det med øke antall akrokonkurranser til 4-5 for å få enda mer aktivitet rundt akroparagliding i Norge. Det er mye man kan lære under konkurranser, i tillegg til at det er en fin mulighet til å bli kjent med andre piloter. Derfor er alle piloter velkomne uansett hvilket nivå man er på. Vi ønsker oss også flere dommerlærlinger og piloter som ønsker å utforske akroparagliding. Kanskje er du interessert? Piloter som ønsker å utforske hva dette innebærer, eller starte med akrobatikkflygning, kan ta kontakt med KUPG Akro (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.) for akroutsjekk og informasjon.

  Vi er spente på hva de neste årene fører med seg for akroparagliding i Norge og vi håper at 2023 bare er starten på noe meget artig for oss alle videre.
  Håper du har lyst å være med på det som er i gjære!