Skip to main content

Nordisk og Norgesmesterskap i paragliding

Tekst og foto: Jan Richard Hansen

Nordisk og NM ble arrangert rett etter Norgescup uka i Krusevo i Nord-Makedonia. Det var hele 50 nordmenn med i konkurransen, så kampen om å kalle seg Norgesmester var hard.

DSC07127Været var i år ikke helt normalt for Krusevo, i fjor på nesten på samme tid var det flybart hver eneste dag i over en måned. Mye vestavind ødela for den aller beste flyopplevelsen, men noen veldig gode flydager ble det.

Første omgang ble satt ganske likt som under Norgescup uken med stor radius på en vendepunkt på andre siden av dalen, så tilbake over dalen, og mål nede ved grensen ved Helllas. Litt vanskeligere forhold gjorde at man brukte litt lengre tid på å fly de 57 kilometerene oppgaven var. Vidar Ulvedal vant dagen med over 7 minutter etter å ha flydd en mer nordlig rute enn de fleste andre.

Dag to og tre ble kansellert på grunn av for mye vind fra vest.

Neste dag var det også meldt i overkant mye vind, og når den i tillegg var skrått bakfra på hovedstarten hadde ikke så mange tro på at det ville bli flyving. Men en oppgave på 64 kilometer fram og tilbake i dalen med mål nede ved grensen ved Hellas igjen ble satt. Det var flere som ikke ville starte i de sterke forholdene. De som startet på øststarten slet med å komme seg ut i bakvinden, og det var heller ikke lett å starte på veststarten siden vinden kom skrått inn på starten der. Når man så kom seg ut fra start var vinden så sterk langs terrenget at flere rygget uten å bruke speedbar. Rolf Dale behersket forholdene best og fløy oppgaven på 1 time og 26 minutter.

Det var bedre forhold på dag 5, og man kunne endelig fly en rute nordover til et punkt på fjellene på andre siden. Så var neste punkt sørover til hesteskoen midt i dalen, og så snu 180 grader med landing på flystripen mellom Prilep og Krusevo. Det var god flyforhold, og det ble tett i mål med kun 2 minutter fra første til tiende plass. Jouni Makkonen vant dagen med mest ledelsespoeng.  

Siste dagen ble det satt en trekantoppgave på 80 km. Første vendepunkt var sørover et stykke før Bitola, så skulle man nordøst over nesten ved Prilep, før man fløy tilbake vestover over dalen til mål som var hovedlanding. Dagfinn Graneng fant på noe smart ved siste vendepunkt og kom først i mål og vant dagen.

DSC07182

NordiskPallenIkke overraskende var det vinneren av Norgescup uka som også vant Nordisk. Jouni Makkonen tok førsteplassen kun 11 poeng foran Rolf Dale, med Ronny Helgesen på tredjeplass. I kvinneklassen fløy Johanna Hamne fra Sverige veldig bra, og med en femteplass totalt vant hun klart kvinneklassen foran Mari-Anne Aanes og Vanja Eggesvik. Sportklassen ble som vanlig vunnet av Gunnar Sæbu, foran Gillis Bengtsson og Christopher Felipe Morales Hveding. 

I NM ble da Rolf Dale Norgesmester foran Ronny Helgesen og Kjell Harald Nesengmo. Mari-Anne Annes vant kvinneklassen med Vanja Eggesvik på andre, og Gabriela Avagian på tredje. 

Totalresultater for Nordisk kan sees her...